תמונות השראה

צילום הוא שפה אמנותית רבת עוצמה המאפשרת לאמנים ללכוד ולהעביר רגשות, רעיונות וסיפורים באמצעות תמונות. ניתן להשתמש בתמונות כדי לתעד את העולם סביבנו, לספר סיפורים אישיים או לחקור מושגים מופשטים.
לצילום אמנותי היסטוריה ארוכה ועשירה שתחילתה בימי הצילום הראשונים באמצע המאה ה-19. בימים הראשונים, הצילום שימש בעיקר למטרות דוקומנטריות, אך ככל שהמדיום התפתח, צלמים החלו להתנסות בטכניקות וסגנונות שונים כדי ליצור תמונות אמנותיות ואקספרסיביות יותר. צלמים מוקדמים כמו ויליאם הנרי פוקס טלבוט ולואי דאגר התנסו במדיום החדש, ויצרו דימויים שהיוו סדקים מבחינה טכנית, אך חסרו את הביטוי האמנותי שיבוא להגדיר צילום אמנותי.
אחת המתרגלים המוקדמים ביותר של צילום אמנות יפה הייתה ג'וליה מרגרט קמרון, שהחלה לצלם תצלומים בשנות ה-60 של המאה ה-19. הצילומים של קמרון אופיינו במיקוד הרך ובתאורה הדרמטית שלהם, ולעתים קרובות הופיעו נושאים אלגוריים או מיתולוגיים.
בתחילת המאה ה-20 צמחה התנועה הפיקטוריליסטית, אשר ביקשה להעלות את הצילום לרמת הציור וצורות אמנות מסורתיות אחרות. צלמים פיקטוריאליים השתמשו בפוקוס רך, מניפולציות בתשלילים ובטכניקות אחרות כדי ליצור תמונות שדומות לציורים או תחריטים.
בתחילת המאה ה-20 החלו גם צלמים כמו אלפרד שטיגליץ ואדוארד סטייכן להעלות את הצילום לרמה של אמנות יפה על ידי הצגת עבודותיהם בגלריות לצד ציורים ופסלים. הם האמינו שלצילום יש פוטנציאל להיות צורת אמנות לגיטימית, ומאמציהם סייעו לבסס את הצילום כצורת אמנות בפני עצמה.
אחת מנקודות החוזק המרכזיות של הצילום כשפה אמנותית היא היכולת שלו לתפוס רגע בזמן. צילום מקפיא רגע מסוים ומאפשר לצופה ללמוד ולהרהר בו. זה יכול לשמש כדי ליצור תחושת נוסטלגיה, כדי ללכוד את היופי של רגע חולף, או כדי לתעד אירוע משמעותי.
לאורך המאה ה-20, צילום אמנות יפה המשיך להתפתח ולגדול בפופולריות. צלמים השתמשו בצילום כדי לחקור סוגיות חברתיות וללכוד את העולם היומיומי בצורה חדשה וייחודית. צלמים כמו אנסל אדמס, אנרי קרטייה-ברסון ודיאן ארבוס הפכו לשמות מוכרים, ועבודתם העניקה השראה לאינספור אחרים לעסוק בצילום כצורת ביטוי אמנותי.
בעידן שלאחר מלחמת העולם השנייה, הצילום החל להיות מוכר כצורת אמנות לגיטימית, וצלמים כמו דיאן ארבוס, רוברט פרנק וויליאם אגלסטון החלו לזכות בהכרה בעבודתם.
ניתן להשתמש בצילום גם כדי לחקור מושגים ורגשות מופשטים. באמצעות קומפוזיציה, תאורה וטכניקות אחרות, צלמים יכולים ליצור תמונות המעוררות מצבי רוח או רגשות ספציפיים. לדוגמה, צילום של שמים אפלים וסוערים יכול ליצור תחושה של מבשר או אי נחת, בעוד תמונה בהירה וצבעונית יכולה ליצור תחושה של שמחה או התרגשות.
כיום, צילום אמנות ממשיך להתפתח ולהתרחב, כאשר צלמים משתמשים במגוון רחב של טכניקות וסגנונות כדי ליצור תמונות שהן גם יפות וגם מעוררות מחשבה. עם הופעת הצילום הדיגיטלי והטכנולוגיות החדשות, לצלמים יש יותר כלים מאי פעם ליצור תמונות שהן בקיאות טכנית ובעלות עוצמה רגשית כאחד.
בסך הכל, צילום הוא שפה אמנותית רב-תכליתית ועוצמתית שניתן להשתמש בה כדי ללכוד את העולם סביבנו ולחקור רגשות ורעיונות מורכבים..
כלים לשימוש בצילום אומנותי:
1. עדשות מצלמה: עדשות שונות יכולות ליצור אפקטים שונים, כמו עדשת זווית רחבה לנופים דרמטיים או עדשת מאקרו לצילומי תקריב. . טלפוטו: תצוגת טלפוטו דוחסת את הסצנה ויכולה לגרום לאובייקטים מרוחקים להיראות קרובים יותר. זווית ראייה זו משמשת לעתים קרובות בצילום פורטרט כדי ליצור עומק שדה רדוד ולטשטש את הרקע
2. מסננים: ניתן להשתמש במסננים כדי לתפעל את האור והצבעים בתצלום. דוגמאות כוללות מסנני קיטוב להפחתת בוהק או מסנני צבע ליצירת מצב רוח ספציפי.
3. חצובות: חצובות יכולות לעזור לייצב את המצלמה ולמנוע טשטוש בצילומי חשיפה ארוכה.
4. ציוד תאורה: ניתן להשתמש בציוד תאורה כמו רפלקטורים, מפזרים ופלאשים כדי לתפעל את התאורה בצילום וליצור אפקטים ספציפיים.
5. תוכנת עריכה: ניתן להשתמש בתוכנת עריכה, כגון Adobe Photoshop או Lightroom, כדי לשפר ולטפל בתמונות לאחר שצולמו.
6. ממעוף הציפור: מבט ממעוף הציפור נלקח מזווית גבוהה ויכול ליצור תחושת ניתוק ואובייקטיביות. זווית ראייה זו משמשת לעתים קרובות בצילום אדריכלי ואורבני.
7. עין תולעת: מבט מעין תולעת נלקח מזווית נמוכה ויכול ליצור תחושת פגיעות ואינטימיות. זווית ראייה זו משמשת לעתים קרובות בצילום טבע וחיות בר.
8. אלכסוני: מבט אלכסוני נלקח מזווית אלכסונית ויכול ליצור תחושה של דינמיות ותנועה. זווית ראייה זו משמשת לעתים קרובות בצילום ספורט ואקשן.
הרגע המכריע:
הרגע המכריע בצילום הוא מושג שהציג הצלם הצרפתי אנרי קרטייה-ברסון. זה מתייחס לשבריר השניה שבו כל האלמנטים של סצנה מתאחדים בהרמוניה מושלמת כדי ליצור תמונה עוצמתית ומשמעותית.
לטענת קרטייה-ברסון, הרגע המכריע הוא רגע שיא הפעולה או הרגש בסצנה, ותפקידו של הצלם ללכוד אותו בדיוק ובאומנות. הוא האמין שצילום הוא דרך להקפיא את הזמן ולשמר רגע לנצח, ושהצילומים הטובים ביותר הם אלו שתופסים את המהות של רגע בזמן.
מושג הרגע המכריע הפך לעיקרון יסוד בצילום ועדיין נמצא בשימוש נרחב בקרב צלמים כיום. זה דורש עין חדה, רפלקסים מהירים והבנה עמוקה של הנושא כדי ללכוד את הרגע המושלם הזה
צמד המילים "הרגע המכריע" הפך לאחד מהמושגים הבולטים בעולם הצילום בזכות ספרו "הרגע המכריע" שכתב אנרי קרטייה ברסון שנחשב לאחד מגדולי הצלמים במאה שנים האחרונות, ועבודתו נתנה (ועודה נותנת) השראה רבה לצלמים מכל העולם.
קרטייה ברסון התייחס בעבודותיו להיבטים הפחות מוכרים אך אלו שיש בהם משמעות רבה. גישתו הייתה של צלם הצופה מהצד ואינו מתערב כלל במתרחש. לפי תפיסתו של אנרי קרטייה ברסון – בכל מצב ניתן לגלות את אותו שבריר שנייה בו אלמנטים סטטיים ודינמיים מתכנסים אל קומפוזיציה אחת המתמצתת את משמעותה של הסיטואציה כולה.
תאורות שונות:
תאורה היא אחד המרכיבים החשובים ביותר בצילום. זה יכול ליצור או להרוס תמונה, והוא ממלא תפקיד מכריע בקביעת מצב הרוח והטון של התמונה.
ישנם מספר סוגים שונים של תאורה שצלמים משתמשים בהם, כולל אור טבעי, אור מלאכותי ושילוב של שניהם. אור טבעי הוא האור שמגיע מהשמש או ממקורות טבעיים אחרים, כמו הירח או הכוכבים. זה יכול להיות רך ומפוזר או קשוח וישיר, תלוי בשעה ביום ובתנאי מזג האוויר.
אור מלאכותי, לעומת זאת, נוצר באמצעות מקורות מעשה ידי אדם כגון נורות, מנורות פלאש ואורות סטודיו. ניתן להשתמש בו ליצירת מגוון רחב של אפקטים, רכים ועדינים ועד כהים ודרמטי.
בצילום גם כיוון ואיכות האור הם שיקולים חשובים. לדוגמה, תאורה קדמית מאירה את הנושא מלפנים, בעוד תאורה אחורית יוצרת אפקט צללית. ניתן להשתמש בתאורת צד ליצירת עומק ומרקם, בעוד תאורה מפוזרת יוצרת אור רך ואחיד על פני הנושא.
בסך הכל, הבנת התאורה חיונית עבור כל צלם שרוצה ליצור תמונות משפיעות משכנעות ומיוחדות מבחינה ויזואלית. שליטה בתאורה יכולה להביא לתוצאות אומנותיות ומיוחדות.
סט מספר 1
אני מתכנן לצלם בשוק הפשפשים ביפו.
המטרה שלי לצלם דרך נקודות מבט שונות את הנעשה בשוק.
בימי שישי השוק מתמלא באנשים ויהיה נחמד לצלם את האווירה דרך חפצים מסוימים ומיוחדים.
אני אדאג שהמצלמה תהיה טעונה וכרטיס זיכרון ריק, אבקש מחבר שיצטרף ויעזור לי אם אזדקק.
אם התמונות שאצלם לא יהיו כמו שציפיתי אני אצא שנית לצלם.










מסקנות
סט צילום זה צילמתי פעמיים.
בפעם הראשונה לא הייתי מרוצה מהתוצאות שהתקבלו ולכן יצאתי שוב וצילמתי את הסט פעם נוספת.
בפעם הנוספת התייחסתי יותר לתאורה, לאווירה ולקומפוזיציות המעניינות ואני חושב שהצלחתי בסטים הבאים אני יודע שעלי להקפיד על התאורה והקומפוזיציות כדי להשיג את התמונות הרצויות בענייני.
סט 2 – נחלת בנימין ת"א
בסט מספר 2 אני מתכנן ללכת לצלם בנחלת בנימין. הסיבה שבחרתי לצלם במקום זה כי היה לי חשוב לתעד במקום אומנים וחפצים מיוחדים וגם את האווירה במקום.
בחרתי להגיע ולצלם ביום שישי כי אני יודע שבדרך כלל בימי שישי יש המון מבקרים שם ורציתי לתעד את הנעשה שם.
סט זה ידרוש ממני מצלמה עם סוללה וכרטיס זיכרון תקין ובנוסף תיאמתי את המפגש עם חבר לצורך עזרה אחד לשני בצילומים.
בסט זה אני מקווה לקבל צילומים מעניינים, מזוויות מיוחדות ומנקודת מבט שלי.








מסקנות
סט זה צילמתי פעם אחת. בגלל כמות האנשים שהיו במפגש, התאפשר לי לצלם כמה שיותר תמונות וקבלתי יותר סיטואציות במפגש האומנים שהציגו את יצירותיהם בדוכנים שברחוב. בנוסף, נעזרתי בחבר לצורך עזרה אחד לשני. השתמשתי בזוויות צילום מגוונות על מנת לקבל תמונות מעניינות שלא רואים במבט חולף של מבקר בנחלת בנימין. אני חושב שהצלחתי בגישה זו.
סט צילום 3
בסט מספר 3 אני מתכנן ללכת לצלם בעזריאלי חולון. הסיבה שבחרתי לצלם במקום זה היא שקיימת כמות רבה של צלליות והשתקפויות שזו בעצם הייתה המטרה שלי לצלם בסט זה.
בחרתי להגיע ולצלם ביום חול, יום יפה וללא גשמים הגעתי בשעות הצהריים.
סט זה ידרוש ממני מצלמה עם סוללה וכרטיס זיכרון תקין ובנוסף תיאמתי את המפגש עם חבר לצורך עזרה אחד לשני בצילומי.
בסט זה אני מקווה לקבל צילומים מעניינים, מזוויות מיוחדות ומנקודת מבט שלי.






מסקנות
סט זה צילמתי פעם אחת. הגעתי בשעות הצהריים עם חבר ומאוד נהניתי לצלם סט זה, אני מרוצה חלקית מהתוצאות כי חלק מהתמונות לא יצאו בתאורה כמו שרציתי ולא יצאו בקומפוזיציה כמו שרציתי וחלק כן.
לקראת הסט הבא אני אתמקד בשיפור הזוויות והתוצאות שלי, אבל גם תוך כדי לשמר את ההתמדה והרצינות בכל סט וסט.
סט צילום 4
בסט מספר 4 אני מתכנן ללכת לצלם בפארק פרס. הסיבה שבחרתי לצלם במקום זה היא שיש כמות רבה של דברים לצלם השתקפויות דרך מים שלוליות וגם אנשים ועוד, המטרה שלי לצלם בסט זה היא צילומים מעניינים ולא פרופורציונליים ובאיכר צלליות והשתקפויות.
בחרתי להגיע ולצלם ביום חול, יום יפה וללא גשמים הגעתי בשעות הבוקר.
סט זה ידרוש ממני מצלמה עם סוללה וכרטיס זיכרון תקין ובנוסף תיאמתי את המפגש עם חבר לצורך עזרה אחד לשני בצילומים.
בסט זה אני מקווה לקבל צילומים מעניינים, מזוויות מיוחדות ומנקודת מבט שלי.






מסקנות
בסט צילום זה מאוד נהניתי לצלם.
סט זה צילמתי פעם אחת. הגעתי עם חבר ומאוד נהניתי לצלם סט זה, אני מרוצה חלקית מהתוצאות כי חלק מהתמונות לא יצאו בתאורה כמו שרציתי ולא יצאו בקומפוזיציה כמו שרציתי וחלק כן.
לקראת הסט הבא אני מתכנן לצלם צילומי סטודיו עם חפצים (צילום מיניאטורי),בסט אני אנסה לצלם ככל יכולתי ולצאת עם תוצאות כמו שרציתי.
סט צילום 5
בסט מספר 5 אני מתכנן לצלם צילומי סטודיו.
אני מתכנן לצלם בסטודיו מיניאטוריים, לצורך הצילומים אצטרך להקים מערך צילום קטן ששם אניח את המיניאטורות, ולכוון את התאורה בהתאם לנושא.
עלי לתאם עם המורה את מועד הצילום בסטודיו, אבקש מחבר שיתלווה אלי ויעזור לי בהקמת הסטודיו, בחירת הרקע וכיוון התאורה.







מסקנות
הופתעתי מאוד מהתוצאות ואני שמח שהצלחתי בצילומים.
בגלל שצילמתי חפצים מאוד קטנים היה חשוב לי להקפיד על החדות, הרקע והתאורה.
נעזרתי בצילומים בכף יד בכדי לראות יחסי גודל בין כף היד לנושא המצולם.
נהניתי לעבוד ולצלם בסטודיו.